C-vitamin és Ascorbyl Palmitate (Dr. Tinus Smits ajánlása alapján)

(Kozma Judit összefoglalója)

Az emberi szervezet képtelen maga előállítani a C-vitamint, hiányzik egy enzim (ami valaha megvolt bennünk), ami ehhez kellene.
Veszélyhelyzetben minden emlős nagymennyiségű C-vitamint állít elő a stressz leküzdésére (pl. egy egér annyit, amennyi egy 70 kg-os ember esetében 12-13 gramm lenne, egy kecske stresszhelyzetben akár 100 gramm (!) C-vitamint tud előállítani). Ezek után nem hihetjük, hogy napi 60 mg elegendő belőle stresszel telített életünkben.

A C-vitamin fontosabb hatásai:
– semlegesíti a káros antioxidánsokat (oxidatív stressz), mint pl. a hidroxilgyököt és regenerálja az E-vitamint, hogy újrahasznosulhasson;
– elősegíti a réz kiválasztását, ezzel hozzájárul a stressz csökkentéséhez;
– hozzájárul a nehézfémek (higany, ólom, ón, nikkel, kadmium, stb.) kiválasztásához is;
– segíti és támogatja azt az enzimet, amely a dopamint noradrenalinná alakítja át;
– nélkülözhetetlen az L-karnitin képződéséhez is, mely a sejten belül a zsírok energiává való normális átalakításához szükséges;
– elősegíti a folsav metabolizmusát;
– segít székrekedés esetén kevésbé szilárddá téve a székletet.

A C-vitamin nem jut be könnyen az agyba, mert a vér-agy gát csak zsírban oldódó vitaminok számára átjárható. Így védve van az agy a mérgező anyagok ellen. A zsírban oldódó C-vitamin (aszkorbilpalmitát) használatával lehetséges nagyobb adag C-vitamint bejuttatni az agyba. A mellé adagolt vízben oldódó C-vitamin aszkorbát formában (ez az aszkorbinsav sója, mely ásványi anyagokhoz – pl. káliumhoz, kálciumhoz, magnéziumhoz – kötődik) segít megelőzni, hogy a zsírban oldódó C-vit. túl nagy adagja jusson be más szervekbe, vagy átalakuljon vízben oldódó C-vitaminná. Az aszkorbát formátumú C-vitamin jobban hasznosul a szervezetben.

A C-vitamin talán legfontosabb szerepe, hogy az agyban csökkenti az oxidatív stresszt, méghozzá úgy, hogy a szabadgyököket megköti és a különféle anyagokat metilezi.

Bővebb információ:
Tinus Smits: Autizmus – van remény c. könyvében
(Remedium, 2008)